Eseu nr. 8

De vorbă cu cea care şi-a descoperit sensul pe pământ

Chiuoru Teodora Cosmina

Să descoperim cine suntem este o activitate care durează toată viaţa, însă laureata româncă a Premiului Nobel Pentru Literatură din 2009, Herta Muller, a reuşit să ne ofere o lecţie. Doamna a benevoit să ne prezinte ,,secretele’’ sale şi să-mi acorde un scurt interviu în care ne va îndemna să ne descoperim talentul.
- Bună ziua, doamna Herta Muller! Este o onoare pentru mine să pot vorbi cu o persoană care mă face să fiu mândră.
- Bună ziua, Teodora! De asemenea, pentru mine foarte important că elevii din aceste zile sunt interesaţi de literatură. Sunt încântată să-ţi pot răspunde la întrebări!
- Mulţumesc! Aş vrea să-mi oferiţi câteva informaţii despre naţionalitatea dumneavoastră.
- Ce-aş putea să-ţi zic? M-am născut în fosta Regiune Timişoara, actualul judeţ Timiş, însă tatăl meu a fost cetăţean român de naţionalitate germană, ca şi mama. Ei au descoperit în mine partea de sensibilitate şi încă de la naştere, părinţii mei şi-au dorit să mă remarc prin ce este nemuritor: scrisul.
- Eu te consider un om care a reuşit să facă ceva pentru sine, dar, care, totuşi, este împărtăşit şi cu cititorii. Ce înseamnă scrisul pentru dumneavoastră?
- Este o întrebare pe care nu am mai întâlnit-o, dar atunci când pun pe hârtie nişte gânduri, simt că este opinia mea împotriva răutăţilor din lume., atunci când scriu, percep că nimeni nu poate să mă contrazică. Îmi creez propriul univers în care mă simt fericită. Este foarte important să ştii că o operă nu poate transmite sentimente, dacă nu scrii exact ceea ce este în sufletul tău. Fiecare gând poate da naştere unei capodopere.
- Este un răspuns care poate ajuta mulţi tineri. De la dumneavoastră am învăţat că o confesiune este utilă omenilor trişti. Cum aţi descoperit că ceea ce compuneţi merită să fie publicat?
- Am început să îmi pun întrebări despre lume, despre ceea ce ne înconjoară şi simţeam că sunt neînţeleasă. Îl citeam pe Eminescu şi apoi am realizat că sufletul fiecărui om este destinat unor sentimente. Apoi, am început să schiţez ceea ce gândesc. Una din scrierile mele a ajuns la Academia Regală de Ştiinţe a Suediei, care m-a emoţionat, decizând să-mi acorde Premiul Nobel. Atunci, am realizat tot ceea ce ţi-am spus.
- Impresionant! Obţinerea unui astfel de premiu este pentru oricine o ocazie unică. Aţi făcut mândră atât România, cât şi Germania. La ce vârstă aţi fost nominalizată pentru acest prestigiu? V-au impresionat banii?
- Eram la o vârstă înaintată. Nu m-am gândit niciodată la bătrâneţe , iar ziua când am aflat că am dobândit Premiul Nobel, mi-a întărit opinia despre viaţa veşnică. Aveam 56 de ani şi am aflat că Academia Regală de Ştiinţe a Suediei a fost impresionată de ,,concentraţia poeziei şi francheţea prozei care descriu viaţa celor dezdrădacinaţi’’. Atunci, am simţit că nu m-am născut pentru a muri. Chiar dacă vestea câştigării Premiului Nobel pentru Literatură m-a bucurat, eu mărturisesc sincer că nu am scris niciodată cu gândul la acest premiu. Eu cred în neutralitatea omului, de aceea nici cu un simplu critic literar nu vreau să fiu prietenă, pentru a nu-l înfluenţa în meserie. Fiecare are dreptul să-şi urmeze visul!
-  Vă mulţumesc foarte mult pentru aceste informaţii. Felul în care percepeţi lumea este unic şi consider că suneţi un exemplu demn de urmat. În final, puteţi să le oferiţi un sfat cititorilor?
- Le pot spune că în existenţă, fericirea contează mai mult decât câştigul. Urmaţi-vă visul şi nu încetaţi niciodată să credeţi că sunteţi cei mai buni în ceea ce faceţi! Doar aşa puteţi reuşi!
- Mulţumesc mult pentru timpul acordat. M-am simţit foarte bine să discut cu dumneavoastră!
- A fost şi plăcerea mea!  Mi-ar plăcea ca fiecare om să realizeze că fericirea depinde de credinţa şi iubirea cu care-şi începe ziua!

Magia lecturii
Roxana Gherman

În această perioadă un rol destul de important în viața noastră îl ocupă calculatorul. Totuși, cateodată simțim nevoia să ne refugiem și să găsim acea pace sufletească  răsfoind filele unei cărți de lectură.
Nimic nu se compară cu acea senzație unică pe care o simțim atunci când ne așezăm la birou și începem să citim lecturile preferate. Emoția pe care o trăiești atunci când te identifici cu personajele nu poate fi descrisă în cuvinte.
În fiecare copil există dorința de a cunoaște, de a descoperi, de a acumula cunoștințe citind operele unor scriitori celebri, atât  români cât și străini.
Lectura ne dezvoltă imaginația și creativitatea, trezește în noi sentimente diverse și profunde, ne dezvăluie experiențe variate. Dacă la început suntem capabili doar să memorăm sau să reproducem conținutul, mai târziu înțelegem, interpretăm, extragem adevărate învățături, ne formăm convingeri și concepții.
Pentru fiecare vârstă există cartea potrivită. Sunt cărți al căror farmec îl trăim doar la anumite vârste, cărți a căror valoare crește cu timpul, pe măsură ce ne maturizăm.

                                         Noi vom fi viitorul!    
                                                               Teodora Cosmina Chiuoru
De ce să ne irosim timpul gândind negativ? Noi, adolescenţii, în special. Noi, generaţia despre care se spune că va schimba lumea, că este viitorul acestei ţări. Dar ne asumăm asta?
Trăim într-o lume în care se spune că totul este posibil, o lume a visurilor, dar într-un univers uneori trist. Suntem trişti? Poate că acesta este adevărul. În fiecare zi mascăm pe chip un zâmbet fad, lipsit de sentimenete, care, de cele mai multe ori, ascunde întâplări la care nimeni nu s-ar gândi, dar cu toate astea, suntem judecaţi. Tot ce înseamnă ,,viaţă rebelă de adolescent’’ este supus unei analize care va ucide nişte visuri.
Ştiţi? Generaţia asta care tot pomeniţi cuvintele ,,pe timpul meu’’ , sunteţi chiar şi voi oameni trişti. Nu vă gândiţi că noi dacă eram ,,pe timpul vostru’’, nimic din ce este astăzi nu ar fi existat, şi, poate, v-am fi analizat vestimentația, comportamentul, genul muzical, etc.
Toţi suntem capabili de a judeca, dar puţini sunt demni de a observa partea bună şi de a avea încredere în voi. Păcat că nu puteţi privi dincolo de aparenţe. Noi, tinerii de azi, ne dăm seama că nici voi, oamenii maturi, nu sunteţi împliniţi, nu sunteţi fericiţi. Dar v-aţi pus întrebările: ,,De ce aţi trăit până acum?’’, ,,De ce nu v-aţi descoperit sensul pe pământ?’’, ca mai apoi să ne învăţaţi şi pe noi. Sincer, eu vă consider persoane inundate de tristeţe. Ştiţi de ce? Pentru că trăiţi din amintiri. Majoritatea uitaţi să vă bucuraţi de fiecare parte a zilei, mergeţi pe principiul ,,Trebuie să muncesc, să am cât mai mult!’’; şi uite aşa irosiţi timp care nu se va mai repeta vreodată.
De asta ne judecaţi, de asta spuneţi că nu avem viitor? Veţi vedea că nu este adevărat! Nu trăim din amintiri, noi vom fi  nişte oameni fericiţi, de la care veţi învăţa că există fericire pe pământ. Atunci, sper să nu ne mai consideraţi ,,o generaţie a dezamăgirii’’, vom deveni adulţii de la care generațiile următoare vor lua lecţii de viaţă; pentru că dacă într-adevăr este cum consideraţi... priviţi realitatea! Veţi vedea că ceea ce este astăzi se datorează indivizilor care astăzi judecă acei copii ai secolului XXI, dar care nu au acest drept.
Vedeţi voi?! Noi vrem o schimbare, vrem să fim fericiţi, și voi aţi vrut asta, de aceea: nu ne mai judecaţi, fiindcă noi ne vom bucura de ce clădim. Dacă nu vom reuși, vom transmite această misiune mai departe pentru generațiile care vor urma.
Semnat: o întreagă generaţie de adolescenţi care nu mai sunt trişti