Editorial 2013





   Ziua Mondială a mediului


Prin proiectul Şcoala mea Verde se încearcă responsabilizarea unităților de învățământ prin încurajarea comportamentul responsabil față de mediu. Şi nu doar în rândul elevilor, ci și al profesorilor și al părinților!
Se încearcă eliminarea cauzelor şi a practicilor care dăunează mediului. Se face tot posibilul pentru schimbarea mentalităţilor prin educaţie.
 În perioada 3-5 iunie, elevii Liceului Pedagogic ,,Alexandru Vlahuţă'' Bârlad, coordonaţi de prof. Stan Mihai, au marcat importantă Zilei Mondiale a Mediului prin următorele activităţi:
- Ecologizare în Grădină Publică Bârlad, activitate desfăşurată Vineri 3 iunie 2011, între orele 11 şi 12. S-a încercat acoperirea unui areal care să includă şi Grădină Zoologică Bârlad. La această acţiune au participat un număr de 45 de elevi de la clasele a-IX-a, specializările: instructori activităţi extraşcolare şi învăţători/educatori.
- Analiză de tip masă rotundă, în cadrul sediul cercului de ecologie al Clubului Copiilor ,,Spiru Haret'' Barlad, duminică 5 iunie 2011, oră 10. S-au trecut în revistă activităţile desfăşurate pe parcursul anului şcolar 2010-2011.


Andrei Andreas, coord. prof. Mihai Stan


Perieni Summer Camp
June 25th – 29th, 2012

În perioada 25-29 iunie 2012, elevii Liceului Pedagogic „Alexandru Vlahuţă” Bârlad au fost desfășurat activități de voluntariat în cadrul taberei de vară oferită de Corpul Păcii – Statele Unite ale Americii, alături de profesori voluntari și de elevii ciclului gimnazial ai Școlii cu clasele I –VIII Perieni, în calitate de beneficiari.
Coordonatoarele de proiect au fost prof. Candice Snyder și prof. Istrate Adina. Au participat în calitate de voluntari elevi de la liceele din Bârlad. Liceul Pedagogic ”Alexandru Vlahuță” a fost reprezentat de: Diana-Georgiana Roșca, clasa a XII-a P1, Camelia-Elena Florea, Andreea Manolache, Andreea-Cristina Postolache, Nicoleta Roșca, clasa a XI-a P1, coordonate de prof. Gabriel Sandu.
Corpul Păcii este o fundație susținută de guvernul federal american, ce activează din 1960 în peste 139 țări, ajungînd la un număr de 210 000 voluntari.
Încă de la înființarea sa, de către senatorul John F. Kennedy, voluntarii americani au oferit asistență in domenii foarte diverse, ajutând persoane de pe toate continentele să-și creeze o viață mai bună pentru ei, pentru familiile lor dar și pentru comunitățile din care fac parte.
Domeniile de interes în care activează voluntarii sunt:
-         educație;
-         sănătate;
-         antreprenoriat;
-         protecția mediului;
-         suport pentru tineri;
-         agricultură, etc.
Tabăra de Vară 25-29 iunie, 2012 - Perieni este la a doua ediție; in 2011, aproximativ în aceeași perioadă, organizandu-se un eveniment similar, foarte bine primit de către elevi și de comunitatea locală. Proiectul se desfășoară pe parcursul mai multor ani, și este finanțat de Guvernul Statelor Unite și într-o măsură mult mai mică de sponsorizări ale comunității locale.
În prima dintre aceste zile, respectiv 25 iunie, voluntarii americani au făcut cunoştinţă cu elevii, dar şi cu voluntarii români. Fiecare voluntar american a făcut echipă cu un voluntar român profesor dar şi cu voluntarii elevi.
În acestă zi fiecare echipă şi-a ales un nume şi o emblemă, pe care au desenat-o după preferințe. Mai mult decât atât, şi-au inventat şi propriul strigăt, pentru a încuraja concurenții. Pentru a stimula spiritul competitiv al echipelor, acestea au avut sarcina de a-şi confecţiona propria mascotă, care ulterior a fost votată de un juriu imparţial, echipa câştigătoare primind diverse premii.
După o pauză în care elevii au servit o gustare, fiecăre echipă a primit suluri de hârtie igienică. Cu acea hârtie elevii trebuiau să îşi înfăşoare un coechipier, astfel încât să-i creeze un costum haios. Cele mai interesante costume au fost premiate.
A doua zi a fost una dintre cele mai interesante. A fost ziua muzicii şi a dansului. Dimineaţă elevii au învățat să confecționeze cutii din hârtie, pe care le-au decorat ulterior după propria imaginație. De asemenea, au învăţat unele cântecele în limba engleză. Activitatea a culminat cu învăţarea unor paşi de dans. Pe final echipele au intonat un cantecel.
Zilele de miercuri şi de joi au fost unele speciale pentru toți cei implicați. Deși ne cunoşteam abia de 3 zile, ne simţeam cu toţii ca într-o adevărată familie. Activităţile derulate în aceste două zile au fost predominant activități sportive, intercalate pe alocuri cu activităţi recreative cum ar fi: confecţionare de avioane şi întreceri între acestea, desenarea unor figuri etc..
Jocurile sportive din aceste zile au fost foarte antrenante, reuşind să capteze întregii participanţi, dezvoltându-le totodată spiritul de echipă. Băieţii au jucat fotbal, în timp ce fetele au participat la concursuri de sărit coarda. Tot în decursul acestor două zile, s-a organizat un concurs pe echipe. Jocul s-a numit "roaba" şi a constat în ţinerea partenerului de ambele picioare, acesta mergând în mâini. În completarea acestor activităţi, au mai fost organizate concursuri de alergare, mers pe bârna în echilibru, mersul piticului, ştafete.
Copiii au fost foarte entuziasmaţi de aceste jocuri, descurcându-se foarte bine la toate, cu excepţia unui ultim joc intitulat "cursa cu obstacole" unde au apărut mici dificultăţi datorate formării echipelor într-un mod aleatoriu, fără a ţine cont de criteriile de vârstă.  Participanţii au demonstrat calități combative dar și  spirit de echipă, reuşind împreună să depășească toate obstacolele.
          Ziua de vineri, ultima zi a taberei, a fost puţin mai diferită de celelalte deoarece pe lângă activităţi a mai avut loc şi "premierea" în cadrul căreia elevii dar şi voluntarii au primit diplome.
O activitate care a impresionant participanții ciclului gimnazial a fost: "Aruncarea ouălor". Această activitate a fost amuzantă deoarece copiii trebuiau să împacheteze un ou în diferite materiale, ca de exemplu: hârtie igienică, cofrag de ouă, scoci, hârtie albă şi carton pentru a proteja oul când acesta va fi aruncat de la înălţime.
Copiii au lucrat în grupe iar fiecare grupă a încercat să "protejeze oul cât mai bine". Când a sosit momentul aruncării acestora, copiii erau foarte emoţionaţi şi aşteptau cu nerăbdare să vadă dacă se vor număra printre cei câştigători. În final s-a constat că doar două ouă s-au spart acestea fiind mai putin protejate de materialele utilizate.
La finalul activităților, voluntarii români şi cei americani, împreună cu elevii care au participat la această tabără s-au deplasat la Căminul Cultural din Perieni pentru a aprecia munca elevilor şi a voluntarilor participanţi la această tabără, expunând planşele făcute de ei pe parcursul acestei săptămâni iar la final au primit binemeritatele diplome.
          Așteptăm cu nerăbdare reeditarea acestei activități culturale atat de bine venită. 

Diana-Georgiana Roșca, clasa a XII-a P1, Camelia-Elena Florea, Andreea Manolache, Andreea-Cristina Postolache, Nicoleta Roșca, clasa a XI-a P1