Recenzie nr. 8




MuseScore 2 - aplicație pentru compoziție și creare de partituri

Andrei Caimac
MuseScore 2, în traducere liberă ,,Partitură Muzei’’ este un software folosit pentru creearea, aranjarea, și formatarea partiturilor.
În privință calității este comparabil cu alte programe de acest fel cum ar fi Sibelius și Finale, ce e drept acestea două fiind de o calitate puțin mai bună, dar ceea ce  face diferență între aceste programe este faptul că MuseScore 2 este gratuit în timp ce pentru majoritatea programelor de acest tip trebuie achiziționată licență.
Interfață:

Interfață acestui program este foarte inteligent constituită, valorile de note fiind amplasate sus după schema standard a acestor programe. Dar ceea ce aduce în plus MuseScore 2 față de alte programe este comoditatea în ceea ce privește scrisul, paletă din stânga având multe din elementele musicale esențiale pentru creearea unei  partituri.
Defectul cel mai mare pe care-l are MuseScore 2 este acela că nu permite folosirea termenilor de agogică, niște factori importanți în ceea ce privește metrică și tempo-ul muzical.
Comunitatea Online
Comunitatea online permite membrilor MuseScore logați să-și împărtășească partiturile create sau reinterpretate. În afară de asta în comunitatea numeroasă există și o multitidine de tutoriale și ghiduri de utilizare MuseScore 2.
Aranjarea în pagină și printarea:
În afară de utilitățile specifice domeniului din care face parte acest software, acesta mai cuprinde și niște funcții speciale utile pentru înfrumusețarea și personalizarea aspectului paginii.
Aceste funcții sunt foarte utile mai ales în cazul în care alegem să printam partitură dorită.
Iată un model de partitură personalizată.
Pentru a printa partitura trebuie doar să apăsați Ctrl+P sau să apăsați pe butonul în formă de imprimanta din bară de sus.  
Concluzii

MuseScore 2 este cel mai bun freeware de compus muzică fiind de o calitate bună, dar cu mici lipsuri. Dacă ar fi să-i dau o notă acestui program aceea ar fi 8,75. Per total din punct de vedere al acurateții și eficienței, MuseScore 2 este pe locul 3 al celor mai bune software-uri de notație muzicală, imediat după aplicațiile profesionale din acest domeniu.


Guitar Pro - software pentru compoziție, transcriere și editare muzicală

Iustina Bratu

Guitar Pro este o aplicaţie de tip Desktop proiectată pentru a asista muzicienii (în special pe cei care cântă la instrumente cu coarde) să compună, să transcrie, să editeze şi să studieze muzica.
Guitar Pro a fost iniţial creat doar ca o mică aplicaţie de construire a unor compoziţii, (versiunile 3, 4 şi 5 nu dispuneau de prea multe funcții), dar a evoluat ca un instrument complex, cu facilități avansate.
Până la versiunea a 4-a software-ul a fost disponibil numai pentru Microsoft Windows. Versiunea 5, lansată în noiembrie 2005, este proiectată pentru a fi multiplatformă. Mai târziu (iulie 2006) a fost publicată Guitar Pro 5 pentru Mac OS X, apoi Versiunea 6 cu o grafica complet reproiectată și o serie de caracteristici suplimentare, ca de exemplu componenta RSE (motor de sunet realist). La o data ulterioară s-a adăugat, în cele din urmă, suportul pentru Linux .
Software - ul permite utilizarea de diferite instrumente care urmează notații muzicale standard. De asemenea, permite o imagine detaliată asupra instrumentelor cu coarde (chitara, bas, banjo ...) și a celor cu claviatură (începând cu versiunea 4) atunci când se  compune sau se redă melodia.
Guitar Pro vs Power Tab
Power Tab, un software apărut  înaintea programului Guitar Pro, dispune de destule funcționalități dar nu a mai beneficiat de actualizări;  Guitar Pro cu fiecare actualizare a surprins mereu cu ceva nou .

După instalarea aplicaţiei Guitar Pro se pot transfera fişierele din Power Tab direct in aplicaţie pentru a le edita; în plus, Guitar Pro prezintă un sunet de calitate
De asemenea, permite setarea avanpremierei în timp real pentru note redate la un anumit moment. Aceasta oferă posibilitatea de a schimba anumite melodii și oferă controlul volumului dinamic, stilul de exprimare și alte aspecte ale fiecărei piese.
Ultima versiune de Guitar Pro, cu siguranţă e mai avansată şi îmbunătăţită. Dintre facilități amintim:
·         nouă interfață grafică, mai plăcută și intuitivă;
·         Mod de vizualizare full-screen;
·         Posibilitatea de a utiliza până la patru voci diferite, într-o singură piesă;
·         Afișare verticală și orizontală;
·         Posibilitatea de a ajusta lungimea barei prin tragere cu mouse-ul;
·         Un nou RSE2 (Realistic Sound Engine);
·         Posibilitatea de a alege amperajul, efecte de reglare, distorsiune, etc.
Aplicația permite utilizarea în comun a compozițiilor și este, de asemenea, foarte potrivită pentru studiuș și pentru compoziție de muzică clasică.